Thursday, January 21, 2016

Cara Buat Makan Sayur Jadi Sedap


Assalalamualaikum,

Saya doakan anda  yang menziarahi blog ini akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Saya doakan, "Anda kaya dan berjaya. Dunia dan akhirat".

Sharing Dari Peserta NECK Di Batch 12 

Malam tadi, ada sharing dari peserta NECK Batch 1. Kak Haninah. Beliah berjaya turun 17kg sepanjang bersama NECK.

Alhamdulillah.
Umur 40 tahun. Seorang lecturer. Memang ada gaya lecturer pun. 


Ini selepas NECK. Dah nampak macam student pulak kan.. Betul tak?

 Dalam sharing beliau, tetiba ada sorang peserta tanya soalan di Group.

Sayur Tak Sedap
==========

Dalam sharing dari Hani di Batch 12, ada yang bertanya soalan.

"Saya tak suka makan sayur, sebab sayur tak sedap. Macam mana nak buat?"

Jawapan saya:

Saya nak tanya anda balik, sedap tu sebenarnya di mana?

Sedap tu di mulut atau di otak?

Sebenarnya, 'sedap' tak sedap sesuatu makanan tu terletak pada otak kita.

Kalau dari dulu kita cakap 'tak sedap', sampai ke tualah benda tu akan jadi tak sedap.

Kalau kita cakap benda tu sedap, sampai ke tualah dia akan jadi sedap.

So, sedap bukan di mulut. Tapi di minda kita.

Mengapa sayur tak sedap?

Sebab, dari kecil lagi kita tak dilatih untuk makan sayur secara harian.

Kesannya, otak hantar signal kepada tubuh badan kita untuk 'reject' sayur.

Bila masuk aja sayur ke mulut, akan terus 'rasa' ketidak sedapan sayur tu dan membuatkan kita rasa tak lalu.

So, macam mana nak atasi masalah ni?

Jawapannya, kita kena makan sayur secara konsisten selama 1 bulan.

Cuba bayangkan, kalau dah hidup 30 tahun tak makan sayur. Macam mana nak 'simply' ubah that habits.

Ia perlukan 'perubahan yang konsisten'.

Bila kita konsisten makan sayur. 

Lama kelamaan, tubuh badan kita boleh terima sayur sebagai makanan utama kita secara harian.

Dan selepas itu, anda akan rasa pelik kalau makan tak ada sayur.

Sebenarnya, everything starts from  your mind.

Kalau your mind kata boleh. Semua jadi boleh.

Kalau your mind kata tak boleh. Semua jadi boleh.

So, saya tak minta anda percaya apa saya cakap.

Tapi, saya nak anda buat apa yang saya cakap.

Kalau anda yang kenal saya, dulu pun saya 'haram' tak makan sayur.

Memang tak suka. Dari kecil sampai ke besar.

Until saya bertemu NECK, baru saya leh 'konsisten' makan sayur.

So, kepada anad semua. Just consistent makan sayur ok.

NECK - Now Everyone Can Kurus

NECK is a programme to educate you all utk ubah gaya hidup.

Bila kita ubah gaya hidup dari segi pemakanan, senaman dan nutrisi yang lengkap, barulah kita akan dapat pakej kurus dan sihat sepanjang hayat.

Amcam?

Best ke best bila join NECK?

Cakap kat orang sebelah, "Rugi ko tak join NECK"

Satu program menurunkan berat badan secara online terbaik di Malaysia.

NECK - Now Everyone Can Kurus

Team
Program Now Everyone Can Kurus

No comments:

Post a Comment