Monday, February 22, 2016

Testimoni NECK Salbiah Sulaiman : Tidur Berdengkur Dan Darah Tinggi Pulih!!

Assalamualaikum.

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah SWT serta berjaya di dunia dan di akhirat.

Di sini saya ingin berkongsi kepada anda testimoni dari seorang peserta Now Everyone Can Kurus dari Batch 10.

Kisah Salbiah Sulaiman

Saya mempunyai keluarga yang suka kepada makanan.

Seorang yang bertubuh besar sejak kecil cuma apabila meningkat dewasa saya mencuba pelbagai cara untuk menurunkan berat badan.

Saya pernah pergi ke pusat kecantikan yang mana telah berhabis beribu-ribu ringgit, pergi gym dan workout siang, malam serta tidak makan nasi selama enam bulan.

Alhamdulillah, dengan segala usaha selama 6 bulan tu, saya berjaya menurunkan berat kepada 69kg.

Tapi ianya hanya BERTAHAN 3 BULAN SAHAJA, selepas itu saya ada masalah, dan berat badan terus MENINGKAT KEMBALI!!





Selepas saya berkahwin dan melahirkan anak pertama, badan saya bertambah-tambah beratnya. Saya ada mencuba diet sendirian tapi tidak berjaya. Lebih parah lagi berat saya semakin bertambah selepas melahirkan anak kedua.


Anak pertama.


Anak kedua kami.


Saya join Neck ketika berat saya 95 kg.

Disebabkan saiz badan yang besar, saya disahkan mempunyai penyakit darah tinggi yang teruk, muka dan kaki membengkak. Tumit dan lutut selalu je sakit.


Haa..


Selalu kita dengar orang lelaki yang kuat berdengkur.. tapi, saya tidak terkecuali. Saya jugalah yang menjadi penghibur suami setiap malam, berdengkur ketika tidur. Kecian, dia..


Bagaimana saya boleh join NECK?



Saya tersedar daripada lamunan apabila melihat gambar ketika majlis kahwin adik ipar saya. Ya Allah saya rasa saya perlu berubah.

Saya mula mencari-cari kaedah yang sesuai. Saya ada terbaca blog NECK tapi sekadar membaca sebab tiada siapa yang saya kenal menyertai NECK. Saya mula berdiet tapi masih gagal.



Ketika majlis kahwin adik ipar saya. Ya Allah saya rasa saya perlu berubah.

Saya join NECK apabila melihat seorang kawan sekolah saya yang berjaya menurunkan beratnya 15kg. Saya pun menyertai NECK selepas dia terangkan caranya.

Saya pernah berdiet sendiri dan sangatla susah. Jadi saya ingin cuba diet secara berjemaah, dalam hati saya manalah tahu kalau saya berjaya. 


Perubahan saya selepas 2 minggu


Dua minggu pertama saya sudah ada perubahan yang banyak.

Ada baju yang tidak boleh zip dan boleh di zip. Paling mengembirakan saya, saya berjaya turunkan berat saya 5kg selepas 2 minggu.


Alhamdulillah momentum itu saya kekal sepanjang program NECK. Hari-hari bersemangat, hari-hari saya menjadi saya yang baru.


Rekod timbangan sepanjang NECK


Berat Asal :   95kg

Tinggi.        :  159cm

Minggu Ke-2 :  90kg (-5)

Minggu ke-4 :  88kg (-2)
Minggu ke-6 :  85kg (-3)
Minggu ke-8:   81.6kg (-3.4)
Minggu ke-10: 77.9kg (-3.7)
Minggu ke-12: 74.5kg (-3.4)
Minggu ke-14: 71.7kg (-2.8)

Jumlah Penurunan :   23.3kg

Target Penurunan 100 hari : 26kg




Walaupun belum mencapai target asal 26kg bersama NECK. Tetapi, ia sesuatu yang amat bermakna buat saya.


Rasa-rasanya, kalau tidak berjumpa NECK.. bukan 23kg, 5kg pun belum pasti lagi.




Kelebihan yang saya dapat sepanjang bersama NECK?

Saya dulu bekerja dan berhenti selepas kahwin, bonus apabila saya menyertai Neck, saya seperti ada rutin yang baru.  


Neck adalah masa untuk diri saya. NECK istimewa sebab banyak aura positif yang orang seperti saya perlukan. NECK istimewa sebab saya dibekalkan dengan ilmu pengetahuan. Neck istimewa sebab diet secara berjemaah. 

Alhamdulillah setelah tamat program NECK aura positif NECK masih menebal dalan diri saya. Semasa dalam NECK, saya sudah berubah banyak daripada segi mentality dan fizikal. Saya semakin sihat dan fit.

Penyakit darah tinggi saya sudah semakin berkurangan, sakit tumit saya sudah tiada dan suami boleh tidur lena sebab dengkuran saya sudah hilang.

Sebak pula rasanyaa.. NECK amat bermakna buat saya.. menjadikan saya daripada seorang yang tidak beryakinan kepada yang lebih beryakinan... menjadikan saya daripada seorang tidak kuat kepada seorang yang kuat... 

NECK mengajar saya..kalau tak mahu orang pandang rendah dan memperlekehkan kita yang gemuk ni... (hakikat hati seorang berbada besar) kita kena berusaha sendiri... nothing is impossible..



Always pegang USAHA, DOA dan TAWAKAL... bak kata coach FAST ACTION FAST RESULT..

Galakan dan nasihat saya kepada mereka di luar sana :

Pada mereka yang belum menyertai Neck, perlu ambil langkah segera. Kita berbadan besar, banyak risikonya. Sebelum kita hendak orang sayang pada kita, kita perlu sayang diri kita.

NECK bukan sekadar diet program tapi the way of life. Bagi saya neck memberikan jalan untuk jadi lebih sihat dan bonusnya kita kurus.

Terima kasih, NECK.



Sekian, semoga bermanfaat.


Kami harap kisah ini dapat beri motivasi dan inspirasi kepada anda untuk turut kurus dan sihat.

Wassalam.

Team NECK 
Now Everyone Can Kurus
"Jom Kurus Dari Rumah"

Jika Anda Rasa Posting Ini Bermanfaat, Mohon Anda Tekan Button SHARE Di Atas / Bawah Entri ini.

Sunday, February 21, 2016

Testimoni Peserta Batch 10 - Noorasma

Assalamualaikum WBT..

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini sentiasa kurus dan sihat serta dirahmati Allah SWT hendaknya.

Di sini saya ingin berkongsi kepada anda testimoni yang di berikan oleh salah seorang peserta program Now Everyone Can Kurus bagi Batch 10.

Kisah Noorasma, ibu beranak 3 (32 Tahun) yang berjaya menurunkan berat badan sebanyak 13.3 kg dalam Program NECK.




INI KISAH NOORASMA




Selepas kelahiran anak ke-3 pada tahun 2013 berat badan naik secara mendadak. Menjadi ibu yang sepenuhnya menyusu badan, menyebabkan saya sentiasa lapar dan tidak boleh mengawal nafsu untuk makan. Tambahan pula tiada ilmu dan bimbingan yang betul menyebabkan berat badan asal dari 52kg boleh mencapai ke angka 70.3kg.





Cuba untuk menurunkan berat badan dan pelbagai cara dilakukan, hasilnya amat mengecewakan. Dengan mengamalkan diet yang tidak seimbang , sanggup tidak mengambil nasi dalam tempoh yang lama tetapi masih mengamalkan tabiat makan makanan “fast food”, berlemak dan bersantan. Tambahan pula menu orang Kelantan kalau tiada manis dalam masakan maka tiada nyawa dalam menikmati hidangan.

Sebagai penjawat awan dalam bidang beruniform yang banyak berdepan dengan pelanggan, menyebabkan saya mula rasa tidak selesa apabila uniform yang disarung terlalu ketat/sendat sampai ada yang tegur “da brapa bulan sekarang ?”, “da blh buat uniform baru” dan yang paling terkesan bila berkumpul dengan saudara mara ada yang tegur badan semangat sampai nampak tua dari usia.

MACAM MANA SAYA BOLEH JOIN NECK?



Terbuka pintu hati nak “search” kawan FB yang berkurun tidak “follow”, alhamdullah Allah SWT telah memberi ruang untuk bertanya kawan lama Shiemz. Dalam tempoh 8 tahun tidak berjumpa memang terkejut sangat-sangat melihat perubahan Shiemz yang amat ketara. Bayangkan Shiemz dulu seorang yg ku kenal seorang yang bam bam dan kini tidak lagi. Bila melihat perubahan pada Shiemz timbul rasa cemburu dan berazam untuk menjadi seperti Shiemz. Bermula la episode merisik khabar, setelah diberi penerangan tetang program NECK tanpa berfikir panjang terus daftar NECK. Thanks Shiem kerana memberi semangat dan nasihat yang terbaik, hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalas kebaikan yang dihulurkan.



PERASAAN 2 MINGGU MENYERTAI PROGRAM NECK


Pada 07.11.2015 hari ahad pertama kali mengikuti program ini secara online, dalam tempoh 2 minggu pertama perubahan agak drastic dari segi pemakanan dan tugasan harian. Terpaksa mencari masa/ruang untuk menyesuaikan diri dengan alam baru. Alhmdllah dengan bimbingan / tunjuk ajar dari Coach, creaw-creaw dan rakan-rakan peserta yang mengamalkan diet secara berjemaah saya Berjaya menurunkan berat badan sebanyak 6.2kg . Saya dapat merasakan perubahan dari hari kehari dan menyuntik semangat untuk melakukan dengan lebih baik.


Perubahan yang amat ketara dari segi pemakanan kerana kami diajar untuk kira jumlah kalori yang perlu diambil sesuai dengan berat yang kami target untuk turunkan. Pemakanan betul menjadikan kami lebih sihat dan bertenaga untuk melakukan senaman dengan sempurna. Mesti bijak mengurus dan menggunakan masa yang ada. 

APA ISTIMEWANYA PROGRAM NECK



Semasa dalam program NECK kami di bimbing untuk lebih bijak memilih pemakan yang diamabil, cara senaman yang betul bersesuai dengan berat yang kami miliki. Senaman yang diberikan secara brperingkat dan diet secara berjemaah disamping penerangan tentang supliment tambah yang perlu diambil dengan betul. Tidak perlu berlapar dan hasil sangat teruja, tidak pernah Berjaya menurunkan sebanyak ini sebelum ini.


Rasa sangat-sangat bersyukur di permudahkan perjalanan untuk memiliki berat badan yang sedia asal. Saya Berjaya menurunkan berat sebanyak 15.4kg dalam Program NECK. Alhamadulillah kesihatan saya bertambah baik dan ilmu yang diperolehi semasa program NECK masih diamalkan.


NASIHAT KEPADA MEREKA YANG BELUM JOIN NECK?





Cuba mencari MENTOR yang dapat membantu dan memberi tunjuk ajar dengan cara yang betul dan sihat. Jangan sentiasa syok sendiri dan berfikir akan , akan dan akan menurunkan berat badan tetapi masih mengamalkan gaya hidup yang sama dan pemakanan yang tidak sihat.


Niat untuk kurus dan sihat kerana Allah SWT agar diberi kesihatan untuk menjalani ibadah dengan sempurna.
Wallahualam.

Team NECK
Kurus Hanya Dari Rumah

Jika Anda Rasa Posting Ini Bermanfaat, Mohon Anda Tekan Button SHARE Di Atas / Bawah Entri ini.


Testimoni Peserta Batch 10 - Tn Hj Zulkifli

Assalamualaikum WBT..

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini sentiasa kurus dan sihat serta dirahmati Allah SWT hendaknya.

Di sini saya ingin berkongsi kepada anda testimoni yang di berikan oleh salah seorang peserta program Now Everyone Can Kurus bagi Batch 10.


Kisah Tuan Hj. Zulkifli (42 tahun) yang berjaya menurunkan berat badan sebanyak 13.3 kg dalam tempoh 100 hari.




INILAH KISAH TUAN HJ ZULKIFLI

Kehidupan saya sebelum ini agak sibuk sebab saya selalu berkerja di luar kawasan dan saya juga adalah perokok tegar.

Jadi disebabkan itu jadual pemakanan saya memang tidak terjaga. Berat badan saya ketika itu tidaklah gemuk mana sekitar 68 kg- 73 kg sahaja. Tetapi pada tahun 2007, saya tekadkan dalam diri untuk berhenti menghisap rokok demi menjaga kesejahteraan hidup. Selepas 3 tahun berhenti merokok, berat badan naik mendadak sehingga mencecah 90kg. Ketika itu saya masih tak rasa gemuk pun sebab memikirkan saya banyak bergerak aktif ke sana sini.

Tapi lama kelamaan, saya rasa tidak selesa dengan berat badan saya. Saya cuba pelbagai jenis diet tapi bukan sekali dah banyak kali. Banyak product yg saya beli dan semua hanya sementara tak sampai 1 bulan pun. Walaubagaimanapun berat badan tak jugak turun sehingga kali terakhir saya mengambil produk X. Yang mana saya tidak boleh mengambil nasi dan hanya consume produk X sahaja. Selama 6 bulan mengamalkan produk X, berat badan hanya turun 3kg. Saya frust dan saya berhenti produk X. Bayangkan saya melaburkan banyak duit utk beli produk X tapi hasilnya hanya sedikit malah bila berhenti berat saya yg pada mulanya 79 kg bertambah naik kepada 87 kg. Hanya Allah SWT sahaja yang tahu, betapa frustnya saya ketika itu.

MACAM MANA SAYA BOLEH JOIN NECK?

Saya join NECK secara tidak sengaja yang mana ketika itu saya tgk FB anak saya. Saya baca testimoni seorang bekas Peserta NECK iaitu Azlan yg mempunyai sakit darah tinggi kronik sehingga hampir terkena strok. Niat saya nak join NECK untuk kuruskan badan dan ingin sihat. Selama 2 bulan juga saya mengambil masa untuk follow perkembangan di dalam program ini. Alhamdulillah tidak lama kemudian, hati saya terdetik untuk mengikuti program ini.




Selepas seminggu saya menjalani Program ini, saya rasa macam tak boleh follow tapi saya kena kuatkan hati dan bertekad untuk teruskan juga demi untuk kurus dan sihat. Saya ikut apa yang disarankan oleh program ini. Elakkan makanan bergoreng, berlemak, berminyak, bergaram dan bergula serta mengubah gaya hidup sihat dengan melakukan senaman hanya dari rumah.

Alhamdulillah, sampai masa timbangan pertama. Saya tak rasa apa-apa pun dan tawakal saja. Sebaik sahaja saya mencecah kaki ke atas timbangan, Ya Allah terkejutnya saya. Saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 3.4kg dalam masa 2 minggu. Syukur alhamdulillah! Apabila saya melihat ramai kawan-kawan seperjuangan update timbangan di dalam group, ada yg mencecah 5kg dan ada jugak yg mencecah 10 kg. Ya Allah.. bertambah tercabarnya saya dan saya berazam saya akan mula serious untuk minggu seterusnya.

Unfortunately, minggu ke 6 saya diserang sakit gout kronik. Kaki saya bengkak dan tidak boleh berjalan sehingga saya warded di Hospital Pusrawi selama 3 hari. Sepanjang warded, hati tidak keruan sebab tidak dapat melakukan senaman. Selepas discharge, saya kuatkan semangat dan terus amalkan apa yg disarankan serta terus melakukan senaman seperti yg diberikan oleh Coach di dalam Program ini.

PERUBAHAN HIDUP KETIKA DALAM PROGRAM NECK?

Alhamdulillah saya bersyukur ditemukan dengan program NECK. Makan cara sihat, hidup cara sihat dan coach selalu tekankan "nak sihat terpaksa kurus".
NECK terlalu istimewa sebab dengan NECK saya berjaya menurunkan berat badan secara natural atas usaha dan tekad dalam diri. Suppliment sekadar booster untuk kekal sihat memandangkan usia saya sudah mencecah 4 series.



APA ISTIMEWA PROGRAM NECK?

  1. Diet/senaman secara berjemaah - sentiasa dipantau oleh Coach dan Krew.
  2. Persaingan yang sihat di dalam Group terutamanya ketika bersenam. Bila ada peserta yg update group ketika bersenam, saya rasa tercabar dan terus melakukan senaman juga.
  3. NECK tidak sekat apa yg kita makan. Tetapi NECK mengubah gaya hidup kepada lebih sihat.
  4. Setiap peserta diberi motivasi untuk terus positif kekalkan momentum untuk terus ubah gaya hidup dengan menjaga pemakanan dan melakukan senaman tanpa paksaan. Walaupun Coach nampak garang tetapi sebenarnya ilmu yg disampaikan boleh masuk ke hati setiap peserta.
  5. Selepas tamat Program NECK, saya masih meneruskan gaya hidup sihat ini dengan mengamalkan ilmu yg diberi semasa program.





SARANAN ANDA

Saranan saya untuk anda diluar sana, Program NECK bukan hanya untuk orang GEMUK SAHAJA tetapi untuk mereka yang ingin ubah gaya hidup yang lebih sihat.

Niat kerana Allah SWT.
Niat kerana ingin sihat dan boleh hidup sihat tanpa ubat

In sha Allah niat yang baik, hasilnya juga akan jadi baik semua atas kehendak Allah SWT.

Wallahualam.

Team NECK
Kurus Hanya Dari Rumah

Jika Anda Rasa Posting Ini Bermanfaat, Mohon Anda Tekan Button SHARE Di Atas / Bawah Entri ini.