Sunday, March 20, 2016

MAKAN PIL PERANCANG BADAN BAGAI DI PAM-PAM

Assalamualaikum WBT..

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini sentiasa kurus dan sihat serta dirahmati Allah SWT hendaknya.

Di sini saya ingin berkongsi kepada anda testimoni yang di berikan oleh salah seorang peserta program Now Everyone Can Kurus bagi Batch 8.




Saya Esyaraturadziah (34 tahun) ibu kepada 3 cahaya mata dan seorang guru MRSM Pengkalan Hulu. Pada tahun 2012, selepas saya melahirkan anak ke3, saya telah mengambil pil perancang keluarga. Faham-faham sajelah bila dah start makan pil perancang keluarga nie, berat badan mencanak naik bagai di pam-pam dari 59 kg (tahun 2010) menjadi 70kg tanpa saya sedari.

Banyak baju dah tak boleh pakai. Kalau disarungkan, dah macam balut buah nangka. Malunya!! Terutamanya bahagian punggung dan perut. Nak pegi mengajar pun terasa malu.. Bayangkan Jubah paling besar saya pnh beli size 44...blaus pun sma..size 44... Alahai!


Baju lama dah berbakul-bakul tak muat. Sedihnya!


Jadi saya ambil keputusan untuk berhenti untuk mengambil pil perancang keluarga. Walaubagaimanapun, berat badan masih jugak sama. Tak turun-turun pun. Malah period pula jadi tak normal.

Doktor pun cakap sbb berat berlebihan.. So, nak tak nak, terpaksa la berdiet.

MACAM MANA SAYA BOLEH JOIN NECK?


Saya mengetahui tentang NECK melalui schoolmate saya Shiemz. Shiemz kawan sekolah menengah saya dulu... Masa zaman sekolah belaiu memang seorang yang bam2.. Now dia dah selim melim...tue follow dia rapat2... Alhamdulillah..




Thanks pada Shiem sebab memberi keyakinan kepada saya untuk join Program NECK nie. Bersyukur sangat. Rasa berbaloi.

Dulu terpikir, boleh ke aku ISTIQOMAH. Macam tak yakin tapi sebenarnya kalau kita belum cuba belum tahu.

PERASAAN 2 MINGGU MENYERTAI PROGRAM NECK

Alhamdulillah selepas 2 minggu bersama NECK, saya sangat terkejut laa sebab berjaya turun 3kg.. wahhh2.. Macam mimpi tau! Selepas je dpt berat 69kg time tue, terus bersemangat waja.. Saya jaga makan dan saya rajin bersenam. 

Jangan tak tahu saya hanya bersenam di rumah. Tak pernah ke Gym pun.




PERUBAHAN SELEPAS MENYERTAI NECK

Perubahan yang ketara ialah saya TERPAKSA MEMASAK untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Makan masakan sendiri di rumah adalah lebih sihat berbanding kita makan di luar.

Kalori seharian terkawal. Setiap hari saya akan masak walaupun saya ke luar kawasan. Manakala untuk suami dan anak-anak, saya sediakan bekal. Secara tidak sengaja, berat badan suami saya jugak terturun sekali. Haha



Inilah istimewanya NECK. LIFESTYLE CHANGING. Jaga pemakanan dan melakukan senaman hanya dari rumah. Syukur sangat...

Selepas tamat program, saya macam tidak caya mampu turun kan berat sebanyak 11.8kg. Sekarang berat terkini saya 57kg dari 72kg.


Amacam best ke best? Sudah tentulah best. Semua baju lama, dah muat kembali. Hehe


NASIHAT ANDA

Nasihat saya kepada orang lain diluar sana, marilah kita sama-sama mengubah gaya hidup kita kepada yang lebih sihat. Bukan saja berjaya turunkan berat badan malah kesihatan jugak semakin baik. 

Wednesday, March 16, 2016

Kisah Kejayaan : Tun Azah NECK Batch 1

Assalamualaikum WBT..

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah SWT hendaknya.

Di sini, saya ingin kongsikan kepada anda kisah kejayaan dari seorang peserta Now Everyone Can Kurus batch 1.

Kisah Kejayaan Peserta NECK Batch 1, Tun Azah

"Saya Tun Azah, 40 tahun. Bekerja sebagai Eksekutif Reinsurans. 



Saya mempunyai 8 orang cahaya mata. Saya sedar saya dah bam bam sejak lahirkan anak ke-5. Masa tu berat saya around 63kg.



Berat sebelum kahwin 45kg. So… memang terperanjat la. Baju kerja pun dah banyak tak muat. Stress. Kena pulak sembelit. Stress lagi.

Melebar dan membesar selepas melahirkan anak.
Then, saya ambil inisiatif sendiri untuk menurunkan berat badan.

Selama 2 minggu memang saya all out workout di gym yang mana disediakan oleh  pihak company. Alhamdulillah, saya berjaya turunkan berat kepada 56kg.

Then, mengandung lagi dalam tempoh hanya setahun.

Selepas bersalin anak ke 6 dan 7 saya focus breastfeeding.

So, memang tak heran la nak jaga badan sangat sebab takut production drop.

Hari demi hari…. tahun demi tahun…. saiz pakaian saya dari saiz M dah jadi XL. Peha selalu melecit. Tapi tak tahu nak cari apa solution.

Pernah Diet Sebelum ini, Tetapi Gagal

Pernah cuba diet berjemaah dengan kengkawan. Kira kalori. Bila tak ada ILMU dan tak ada MENTOR…. pepandai la buat formula sendiri….Fail!

Then pernah terjebak dengan XXXXXXX. Makanan yang dibolehkan daging burger, ikan, ayam but no nasi…..Fail juga!

Perubahan Selepas Bersama NECK

Saya start berjinak dengan nutrisisejak selepas bersalin anak ke-8 untuk tujuan breasfeeding.


Tapi, dapat bonus penurunan berat badan sekali sebab saya gunakan nutrisi yang sama macam yang disarankan NECK.

Then masa berat badan dah turun around 11kg baru la NECK wujud.

Saya ambil peluang untuk join Batch 1 sebab nak turunkan lagi berat badan.

Dalam tempoh sebulan join NECK, berjaya turunkan 5kg lagi. Ia secara tidak langsung menjadikan saya mendapat berat badan yang ideal.

So, total penurunan 16kg sejak consistent dengan nutrisi dan jaga pemakanan dan senaman mengikut saranan NECK.


Kesan selepas bersama NECK.
Workout?

Saya buat dimana-mana yang available.

Sebab, senaman NECK mudah dan tak perlu ke gym.

NECK mengajar saya educate nafsu, pilih makanan yang betul mengikut kiraan kalori yang diperlukan oleh badan sendiri.

Menggunakan teknik senaman yang betul dan NECK tidak kedekut ilmu.

8 Nasihat Tun Azah kepada anda di luar sana

1) Kenali makanan sihat dan tahu keperluan kalori sendiri


2) Amalkan teknik – teknik senaman yang betul dari Mentor yang telah terbukti berjaya membantu ramai orang turunkan berat badan.


3) Rajin bertanya dan share perkembangan bersama rakan-rakan yang satu misi dengan anda.


4) Berlapang dada untuk menerima teguran dan mahu berubah.


5) Buang perasaan malu atau rasa rendah diri.


6) Share perkembangan diet anda kepada rakan-rakan dan saudara-mara.


7) Beritahu orang lain yang anda sedang berdiet.


8) Masak sendiri. Usaha elakkan makan makanan yang dimasak dikedai.


All the best to all."


Amacam?

Kalau Kak Tun yang umur 40 tahun, anak 8 orang dan tak ada maid pun boleh BERJAYA turunkan berat badan sehingga mendapat berat ideal.

Apa lagi alasan yang anda nak bagi untuk mula BERUBAH. Hidup tidak akan berubah dengan memberi alasan.


Ok.

Dapatkan info lanjut pendaftaran sebagai peserta Program Now Everyone Can Kurus (NECK) dengan menghubungi agen NECK yang anda kenali sekarang!

Sekian, semoga ia bermanfaat.

Wassalam.

Team NECK

Now Everyone Can Kurus
"Jom Kurus Dari Rumah"


Jika Anda Rasa Posting Ini Bermanfaat, Mohon Anda Tekan Button SHARE Di Atas / Bawah Entri ini.

Wednesday, March 2, 2016

Testimoni NECK Rizal : Kolestrol Tinggi, Sleep Apnea dan Narkolepsi

Assalamualaikum WBT.

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah SWT hendaknya.

Di sini, saya ingin kongsikan kepada anda testimoni dari seorang peserta Now Everyone Can Kurus batch 7. 

Patah Bahu Sebab Tertidur Semasa Memandu

Ini kisah En. Ahmad Rizal Rizal yang hampir maut kerana tertidur semasa memandu tetapi usianya masih dipanjangkan Allah.


En. Rizal semasa di NECK.
Alhamdulillah.

Beliau merupakan bekas peserta NECK batch 7 dengan berat permulaannya adalah 113kg.

Kisah En. Rizal sebelum NECK

Kisahnya bermula begini.. Tahun lepas(2015), genap umur saya 40 tahun.

Saya mendapat 3 message :

Message 1: 'Life began at 40', daripada pemerhatian saya, jika saya tidak buat apa dari sekarang, 'my life will end before turn 41'.

Message 2: 'You're 20 years old with 20 years experience' . Saya terfikir, boleh ker saya merasai seperti 20 tahun semula?

Message 3: 'Jagalah Solat dan kesihatan anda'. Yang ni datang dari ayah saya dan buat saya terfikir sejenak, teruk sangat ker keadaan saya sekarang?

Kemalangan jalan raya

Pada tahun 2003 iaitu pada hari lahir saya yang ke-28, dalam perjalanan pulang.. ditakdirkan Allah saya tertidur dan 'kemalangan'.

Dan kesannya, tulang bahu saya patah. Tapi syukur saya masih hidup, walaupun hati saya sedih sebab terpaksa sambut 'birthday' di hospital.

Jelas dari peristiwa itu dah 2 tahun berlalu, tetapi saya masih tidak berubah. Masih saya yang dulu, Obesiti.

Saya berjumpa doktor untuk dapat kepastian tahap kesihatan sendiri.

Daripada pemeriksaan tersebut, saya mempunyai tekanan darah yang sangat tinggi. Mesin analisis pun tak mampu nak bagi bacaan yang tepat sebab kolestrol yang tidak terkawal.

Tapi, apa yang memeranjatkan lagi.. doktor memberitahu yang saya ada 'masalah tidur' (sleep apnea dan narkolepsi). Keadaan dimana, saya boleh tertidur pada bila-bila masa dan tidak kira apa jua keadaan.

Bila saya tidur malam, bekalan oksigen tidak mencukupi ke otak disebabkan aliran darah yang terganggu (lemak banyak), jadi otak akan  bagi signal, supaya pump lebih darah lagi ke otak.

Dan ini berlaku setiap 15 saat, sepanjang malam sampai saya terbangun. Jadi sebenarnyer, saya tidak tidur lena sepanjang malam dan membuat saya sentiasa mengantuk.

Bila tidur.. saya berdengkur. 

Usaha untuk kuruskan badan

Saya pernah diet sebelum nie, 6 bulan sebelum saya kahwin.

Saya ambik keputusan untuk kuruskan badan sebelum hari perkahwinan saya. Saya ambil ubat. Ubat nie buat saya hilang selera makan, heart rate jadi laju.

Hasilnyer pada hari perkahwinan, saya dapat turun berat badan sehingga ke 80kg.

Malangnyer, selepas 2 minggu saya dapat balik berat badan lama dan menjadi gemuk semula.

Ini 13 tahun dulu sehinggalah saya mendapat whatsApp dari seorang ejen NECK, Hafizah pada hari raya tahun lepas.

Hafizah share satu ebook dengan saya. Selepas membacanya, saya terus berminat nak cuba sebab semua nya secara online.

Ebook Formula Mudah MESTI Kurus.
Dan pada masa tu saya memang sangat busy di ofis. 

Kesan sepanjang bersama NECK

Selepas 2 minggu berat saya dari 113kg turun ke 108 kg. 5 kg turun, saya yakin apa yang saya dah belajar dan amal di NECK ini ternyata berkesan.

Ini rekod timbangan saya selama 10 minggu di NECK.
Saya makan 5 kali sehari, amalkan supplemen dan bersenam. relax-relax je. Tak stress.
Pesan Ibu ku ingati tapi jarang sekaliku amalkan

Masa saya kecik, ibu saya seorang suri umah sepenuh saya, bagi makan 5 kali sehari , saya main waktu petang, dan kena marah bila tidur lewat.

Siapa sangka dalam NECK.. saya buat perkara yang sama, kena makan , minum , tidur dan senaman. Saya diperkenalkan dengan dua benda yang saya tak pernah buat, makan sayur dan supplemen.

Dulu saya makan nasi campur, bermakna pinggan penuh dengan nasi, selepas tu campur dengan lauk. Sekarang saya makan sayur campur. Setiap kali makan, saya akan penuhkan sayur, nasi suku (separuh bila beli makanan di kedai) dan lauk.

Sepanjang NECK, saya dapat turun 22kg.

Walaupun sudah grad.. tapi, saya masih amalkan pengambilan makanan berzat dan berkhasiat penuh dengan nutrisi tambahan dalam diet harian.

Saya mula berani melibatkan diri dengan aktiviti-aktiviti luar yang lasak dan aktif seperti Hiking, Circuit Training dan sebagainya serta ilmu-ilmu senaman di NECK.
Saya sekarang bukan saya yang dulu.
Dua senaman yang sentiasa saya amalkan adalah ABS Training dan HIIT.

Sebab tidak kira di ofis , taman , gym , dimana sahaja, saya boleh buat dan memang burn calories sebanyak-banyak nya.

Nasihat saya,

Kepada yang nak kuruskan badan, bila bersama NECK.. anda akan dapat belajar cara untuk kurus dan sihat, dengan mudah.

Belajar berdikari dan sentiasa disokong oleh rakan-rakan dan crew dalam group. Itu yang penting dan hingga kini saya masih bersama NECK Batch 7.

Inilah program yang akan mengubah anda kepada lifestyle yang sihat. Terima kasih.

Saya doakan En. Rizal terus istiqomah dengan apa yang dilakukan dalam mengamalkan gaya hidup sihat sampai bila-bila.

Pembaca semua peroleh sesuatu dari sharing beliau?

Jom! berubah dan bertindak sekarang. 

Tidak perlu bertanya kepada orang lain, tak perlu menunggu orang lain. Kerana sakit, ajal maut tak pernah menunggu kita.

Sekurang-kurangnya, kalau kita mati.. mati dalam keadaan kurus dan sihat.

InsyaAllah.

Sekian, semoga ia bermanfaat.

Wassalam.

Team NECK

Now Everyone Can Kurus
"Jom Kurus Dari Rumah"


Jika Anda Rasa Posting Ini Bermanfaat, Mohon Anda Tekan Button SHARE Di Atas / Bawah Entri ini.